Banu Salman

KAN ŞEKERİNİ DENGELEMEK

Uzun süren açlıktan sonra yemek yediğinizde uykunuzun bastırdığı ya da bir anda açlıktan başınızın döndüğünü hissettiğiniz oluyor mu? Bunun sebebi yediğiniz besinlerin kan şekerinize etkisi yani besinlerin glisemik indeksi ve glisemik yükü ile ilgilidir. 

Glisemik indeks, karbonhidratların kandaki glikoz düzeylerine olan etkisini ölçme sistemidir.

Glisemik yük, karbonhidrat içeren bir besinin yenilen miktarının kan şekeri üzerine etkisidir. 

Bir besinin glisemik indeksi az olsa da tüketim miktarı fazla olduğunda glisemik yükü ve kan şekerine etkisi fazla olabilir.

Glisemik yükü yüksek besinler kan şekerimizi hızla yükseltir ve kısa bir süre sonra hızla düşürür. Bu tür besinler tüketmek bize kısa süreli tokluk hissettirir ve ani acıkma hissine sebep olur. 

Beyaz ekmek veya şekerli besinler gibi basit karbonhidratların glisemik yükü yüksektir. 

Uzun vadede glisemik indeksi yüksek beslenme karaciğer yağlanması ve kalp-damar hastalıkları oluşma riskini artırmaktadır.

Glisemik yükü düşük besinler ise kan şekerimizin dengeli bir şekilde yükseltir ve yavaş yavaş düşürür. Uzun süreli tokluk hissi sağlar. 

Genellikle posa içeriği yüksek olan besinlerin glisemik yükü düşüktür.

İpucu: Glisemik indeksi etkileyen faktörler; 

Besinlerin pişirme yöntemleri ve süresi: Örneğin bir makarnayı 10 dakika pişirmek, 25 dakika pişirmeye göre daha az glisemik indeksli olması demektir.

Besinlerin tüketim hızı : Örneğin yavaş yemek yemek ile sindirim ve emilim de daha yavaş olacağından glisemik indeks de düşecek ve kan şekeri daha az etkilenecektir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top