Banu Salman

BAL

Arıların ürettiği, eski çağlardan beri yararlı olduğuna inanılır. Bilinen en eski tarihi M.Ö. 3500 yıllarına dayanır.

Temel bileşeninin %41’i glikoz, %41’i fruktoz, %17’si su ve %0.3’ü proteindir. Az miktarlarda vitamin ve aroma ögeleri de içerir.

Bileşenin çoğunu basit karbonhidratlar oluşturduğundan kan şekerini hızla yükseltir.

Bozulmamış ve kaliteli balın şekerlenmemesi ve sulanmaması gerekir.

Balın lezzeti ve rengi yörenin bitki örtüsüne göre renk değiştirebilir.

Petek balın 100 gramı yaklaşık olarak 305 kral; süzme balın 100 gramı ise yaklaşık 330 kral enerji verir.

Arı sütü;  5-15 günlük işçi arıların yutak üstü salgı bezlerinden salgıladıkları bir maddedir.

Ana arının üremesini sağladığından hormonlar ve besin ögeleri bakımından zengindir.

Arı poleninin ise bağışıklık güçlendirici, antibakteriyel, antiviral etkileri olduğu bilinmektedir.

Tariflerde şeker yerine bal kullanarak rafine şeker alımını azaltabilirsiniz.

Arıların bazı zehirli bitkilerden aldıkları “andromedotoksin” maddesinin bala karışmasıyla balın aşırı tüketiminde zehirlenmeler görülebilir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top