Yumurta, anne sütünden sonraki en güzel protein örüntüsüne sahip besindir. Kaliteli protein alımı için önemli olan bu besin ögesinin taze tüketimi de içerdiği besin ögelerinin tam olarak alınması için bir o kadar önemlidir.
Yumurtanın tazelik derecesini nasıl anlarız?
Yumurta bekledikçe içerisindeki hava boşlukları artmaktadır.
Bunu anlayabilmek için bir kaba tuzlu su doldurup yumurtanın hangi seviyede durduğuna bakabiliriz.
Eğer yumurta dibe batıyor veya suyun içinde kalıyorsa bayat değildir ancak suyun yüzeyine çıkıyorsa bayat sayılabilirler.
Tazeliği anlamak için bir diğer yöntem de yumurta dikkatlice kırıldığındaki şekline bakmaktır.
Eğer sarısı dağılmadan ortada duruyor ve ak da onun etrafında bozulmadan duruyorsa yumurta tezedir.
Pişmiş yumurta sarısının etrafındaki yeşil tabakanın ise üç sebebi olabilir ;
1. Fazla pişirilmiştir
2. Yumurta bayattır
3. Pişen yumurta fazla bekletilmiştir.
Bu üç durumda da oluşan hidrojen sülfür halkası; yumurta sarının içeriğindeki demiri bağlayarak besin değerini düşürür.
Yumurtanın içeriğindeki besin ögelerinden tam olarak faydalanmak ve mikrobiyolojik bulaş riski olmaması için tazeyken tüketimine özen gösterilmelidir.