Banu Salman

AÇLIK KRİZLERİ VE BESLENME

Hiç vücudumuzun kilo dengesini nasıl sağladığını merak ettiniz mi ?  Ne zaman yemek yiyeceğinizi, ne zaman yemeyi keseceğinizi , aç ya da tok olduğunuzu size hissettiren şey ne? 

İştah Kontrol Merkezi ! 

Beyniniz, sinir sisteminiz, metabolik hormonlarınız, yağ hücreleriniz ve bağışıklık sisteminiz arasındaki iletişim ve alışveriş,  yeme ihtiyacınız olup olmadığını ya da açlık–tokluk durumunuzu belirler, sonuç olarak da kilo almanıza ya da vermenize neden olan tüm bu sistemin iyi iletişimde olması sağlıklı metabolizma anlamına gelir…

Tüm bu sistemin kendi arasındaki iletişim bozulduğu anda birbirlerine gönderdikleri mesajlarda da karışıklıklar oluşur ve siz tokken aç ya da  sürekli aç hissetmenize sebep olabilir. Bu sistemin en çok kafasını karıştıran besin ögesi şekerdir.

İştahınızı kontrol etmenin yolu, iştah kontrol sistemini oluşturan metabolizmanın kendi içinde tam bir uyum içinde çalışmasıdır. Bu da ancak sağlıklı beslenme düzeni ile sağlanmaktadır.


İşin sırrı  doğru beslenmekte;

İştah kontrol merkezinin çalışmasını olumlu olarak etkileyebilmek ve kontrolü sağlayabilmek için aşağıdaki adımları izleyebiliriz.


1. Mümkün olduğunca doğal beslenin.

3. Uzun süre aç kalmayın ve mutlaka kahvaltı yapın.

4. Şekeri hayatınızdan çıkarın.

5. Yumurta, yeşil çay, tarçın, ginseng, yoğurt ve kefir gibi iştah kontrolü sağlayan besinleri tüketin.

6. Stresten uzak durun ya da çözüm yolları arayın.

7. İştahınızı kontrol altına alabilecek bir beslenme modeli oluşturun. Ara öğünleri atlamayın.

8. İştah problemlerinin altında yatan gerçek sebebi araştırın ve bir hekim ve diyetisyene başvurun. Demir, depo demir, kan sayımı, demir bağlama kapasitesi, tiroit fonksiyon testleri ve kan şekeri tahlilleri yaptırın. Çünkü gizli şeker ve insülin sorunları, demir eksikliği, tiroid hastalıkları gibi durumlar iştah değişikliklerine yol açabilir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top