Çeşitli Besinlerden Oluşan Bir Senfonidir Beslenme….
Çeşitli renklerden oluşan besinlerin bir araya gelerek oluşturduğu bir senfonidir beslenme… Her bir notanın tınısı gibi her rengin bir dokunuşu vardır sağlığımız üzerinde. Her besin tek başına farklı fayda ve tatlarıyla yüklüyken bir araya geldiklerinde çok daha farklıdır tat ve faydaları… Tıpkı bir senfoni gibi…
Renklerin besinlerimize yüklediği anlamlar, besinlerin içeriğinde bulunan ve onlara doğal rengini veren flavonoidlerden gelmekte. Besinlerimizi seçerken özellikle belirli bir renk üzerinde durmamıza gerek yok (Tabi burada besinlerin doğal renklerini kastettiğimi hatırlatmakta fayda var. Katkı maddesi içeren boyalı besinler konumuz dışı). Tabağımız ne kadar renkli olursa o denli fazla yarar sağlamış oluyoruz.
Havaların Soğumasıyla Birlikte Bu Besinleri Daha Fazla Tüketin!
Yulaflar: Total kolesterolü düşürür ve bununla beraber koroner kalp hastalığı riskini azaltırlar. Günlük 34-123 g alınmalıdır.
Soya: Kardiyovasküler hastalıkların, kanserin kemik erimesinin önlenmesinde ve tedavisinde, menepozal belirtilerin hafifletilmesinde etkilidir. Soya proteini tüketimi ile total kolesterolün yüzde12,9,trigliserilerin yüzde 10,5 oranında düştüğü belirtilmiştir.
Keten Tohumu: Keten tohumu yağı omega 3 yağ asitlerini (yüzde 57-linolenik asit) içerir. Östrojen kaynaklı göğüs kanserlerinin önlenmesinde etkilidir. Ayrıca Total Kolesterol ve LDL Kolesterolün düşürülmesinde rol oynamaktadır.
Sarımsak: Kanseri önleyici, antibakteriyel anti hipertansif ve kolseterol düşürücü etkiye sahiptir. Çok sayıda çalışma insanlardaki kanser riskinin azaltılmasında sarımsağın etkili olduğunu göstermektedir. Post-menapozal dönemde kolon kanserlerinin yüzde 50 azaltılmasında etkili olmuştur. Günlük 900 mg sarımsağın (Bir dişin yarısı) serum kolesterol düzeyini yüzde 9-12 oranında düşürdüğü belirtilmektedir.
Soğan : Yapılan araştırmalar sonucunda, soğanın güçlü bir kemik yapısı için etkili olduğunu ve kemik yapısını güçlendirmeye yönelik kullanılan bazı ilaçlarla aynı etkiyi gösterdiğini.
Brokoli ve benzer sebzeler: Lahana, brokoli, karnabahar ve brüksel lahanasının kanser riskini yüksek oranlarda azalttığı belirtilmektedir.
Sarı ve turuncu renkli besinler: Gözlerimiz onlara emanet
Havuç, balkabağı, kayısı, portakal, turunçgiller, şeftali, kavun, ananas gibi besinlerin A vitaminive öncü maddesi olan beta karotenden oldukça zengin olmaları, göz sağlığımız ve ağız sağlığımız için oldukça önemlidir. Özellikle havucun salatalarda ve söğüş olarak bol miktarda tüketimi kış aylarında daha da önemlidir.
Yabanmersini: Kansere karşı koruyuculuğu birçok çalışma ile saptanmıştır.
Balık: Omega 3(n-3) yağ asitleri balık yağından elde edilen çoklu doymamış yağ asitlerinin en önemli grubudur. Yeterli balık tüketimi enfeksiyonlara karşı koruyucudur.
Süt ürünleri: Süt ürünleri önemli fonksiyonel gıdalardır ve en iyi kalsiyum kaynaklarıdır. Osteoporosis (kemik erimesi) ve muhtemel kolon kanserlerinin önlenmesinde etkili oldukları bildirilmektedir.