Banu Salman

ŞİMDİ METABOLİZMAYI HIZLANDIRMA ZAMANI

Şimdi metabolizmayı hızlandırma zamanı

Alınan fazla kiloların verilmesi ve metabolizmamızın tekrar hızlanması için yapabileceklerimizi yazdım bugün size…


1- Kas kitlenizi artırın

Çok düşük kalorili ve karbonhidrat içermeyen diyetlerle kas kaybı yaşar ve aynı zamanda böbreklerinize zarar verirsiniz. Oysa metabolizmayı hızlandırmanın ya da yavaşlamasını engellemenin birinci kuralı vücut kas kitlesini korumaktır. Bunun içinde karbonhidrat, protein ve yağdan dengeli bir beslenme şarttır. Vücudun çalışan işçileri kas kitlesi ne kadar yüksek olursa dinlenme anında bile daha çok kalori yakarsınız.


2- Hareketli yaşayın

Yürüyüş, yüzme, koşu, dans, step gibi aerobik egzersizlerle yaktığınız kalori miktarını arttırın. Bu, spordan sonraki 1-2 saat daha vücudu canlı tutacaktır.


3- Suyla enerji bulun

Yapılan çalışmalar günde sekiz bardak su içenlerin, dört bardak içenlerden daha çok kalori yaktıklarını göstermiştir. Su içmeyi alışkanlık haline getirin, susamayı beklemeden su için. Su ihtiyacınızı belirlemek için “Her 20 kilo için 1litre su tüket” kuralını kullanabilirsiniz. Örneğin 60 kg iseniz günlük 3 litre su içmelisiniz.


4- Çiğ sebze ve meyvelerle vücut paslanmasını giderin

Büyük miktarda taze çiğ sebze ve meyvelerden oluşan bir beslenme, bu besinlerdeki yüksek potasyum içeriği ve bunların bedene daha çok alkali oran sağlama olanakları sayesinde zayıflamak isteyenlere büyük fayda sağlar. Yüksek oranda et, şeker, kahve ve işlenmiş besinler yönünden zengin olan beslenme biçiminin yan ürünleri yüksek derecede asidiktir. Stres, kirli hava vb. etkenler de kandaki asiti artırmaya yöneliktirler. Bu tür besinler uzun süre alındığı zaman, uygun asit/ alkali dengesini sağlamak için bedenin doğal mekanizmalarına ağır bir baskı yüklerler. Zayıflamak kanı asidik hale getirir, Çünkü yağ yakarken yan ürünü olarak asit oluşur. Bu zayıflayan kişiyi sinirli ve kızgın yapabilir, metabolizmasını yavaşlatır. Taze çiğ sebzeler ve meyvelerdeki yüksek potasyum ve bu besinlerin bedeni alkalize etme yetenekleri metabolizmayı hızlandırırken, stresi azaltarak duygusal rahatlama sağlar.

Yine aynı şekilde balık ve koyu yeşil yapraklı sebzeler olmak üzere tüm mevsim sebzeleri, keten tohumu, mevsim meyveleri, ceviz, çiğ badem, kefiri düzenli olarak tüketmek metabolizma üzerinde olumlu etkiler yaratacaktır…


5- Bolca baharat kullanın

Yemeklere, çorba ve yoğurda eklenecek her tutam baharat kısa ve uzun vadede olumlu dönüşler sağlar. Örneğin ara öğün olarak tüketeceğiniz naneli ayran ya da tarçınlı yoğurt metabolizmanızın hızlanmasını sağlayacaktır. Mide problemi olmayanlar için karabiber ve kırmızı biber yemeklerde rahatlıkla kullanılabilir.


6- Yemek yemek için çok acıkmayı beklemeyin

Her şeyden önce güne kahvaltı yapmadan başlamayın! Proteinden zengin ve karbonhidratile yağdan dengeli bir kahvaltı sizi dinç kılacaktır. Her 3-4 saatte bir sağlıklı, doyurucu atıştırmalıklar tüketin. Bu, hem daha fazla yemenizi önleyecek hem de metabolizmayı canlı tutacaktır.


7- Sağlıklı protein tüketin

Zengin ve çeşitli aminoasit örüntüsüne sahip balık, hindi, yağsız et, tavuk, baklagiller, yumurta, yağlı tohumlar, yağsız süt ve süt ürünleri gibi kaynakları öğünlerinizden eksik etmeyin.





8- Popüler diyetlerden uzak durun

Hızlı kilo kayıplarının kas ağırlıklı olduğu bu uygulamalar daha çok yağlanmaya neden olur, metabolizmayı yavaşlatır.


9- Günde altı-yedi saat uyuyun

İdeal olan her gün yedi saat, kaliteli uyumaktır. Metabolizmayı canlı tutmak için güne dinlenerek başlamak önemlidir.


10- Günde 3 bardak yeşil çay

Yeşil çay; gerçekten de dünyadaki en muhteşem besinlerden biridir,

kanser karşıtı özelliği vardır.

Kilo vermeye yardımcıdır.

Kolesterolü düşürür.

Kalp rahatsızlığı oranını önemli derecede düşürmesiyle bilinir.

Ayrıca içinde depresyon ve bunalımın üstesinden gelmeye yardımcı olan bileşkeler içerir.

Yapılan araştırmalar günde yaklaşık dört bardak içilen yeşil çayın metabolizma hızını yüzde 20 oranında arttırdığı gözlenmiştir. American Journal of Clinical Nutrition’da yayımlanan bir araştırmada yeşil çay içirilen erkekler yeşil çaydan farklı ancak ona çok benzer bir içecek tüketenlere kıyasla daha çok kalori harcamıştır. Araştırmalar yeşil çayın metabolizmayı daha fazla çalıştırdığını dile getirmektedir.

Yeşil çay aynı zamanda mutluluk ile yakından ilintili olan temel beyin kimyasallarından dopaminin salgılanmasını da tetikler. Dopamin beynin temel zevk ve ödül sağlayıcısıdır ve yeşil çay içildiğinde salgılanan dopamin büyük oranda mutluluk hissine katkıda bulunur. Bu da metabolizmanın hızlanmasına katkıda bulunan bir diğer etmendir.

Limon dilimli, çubuk tarçınlı tüketerek iştahı da dengeleyebilirsiniz. Karanfil de ekleyerek öğleden sonrası başağrılarınızı giderebilirsiniz .



UZM.DYT.BANU TOPALAKÇI SALMAN

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top