Banu Salman

ÇİLEK KOKULU MEVSİM

Ne güzeldir çilek kokusu…
Gözünüzü kapatıp kokladığınızda verdiği huzur bambaşkadır. Rengiyle, kokusuyla, lezzetiyle kendine özgü bir meyvedir çilek. Bende hep ferahlık hissi uyandırmıştır, bir de asalet.. Benim gibi düşünenler oldukça fazla ki, Belçika’da sadece çileklerin konu edildiği bir müze bile mevcut !
Çilek C vitamininden öyle zengindir ki, 1 kase çilek ile C vitamini ihtiyacınızın neredeyse tamamını karşılayabilirsiniz. Çileğin Sağlığa Faydaları Kanser ve Çilek Çilek gerçek bir sağlık deposudur. Çilek, yaban mersini ve ahududu hücreleri servikal ve göğüs kanserine karşı koruyuculuğu ispatlanan kimyasallar içerir. Clemson Üniversitesi’ndeki araştrmacılar dondurulup kurutulmuş meyve özlerini iki servikal kanser kültürü ve iki göğüs kanseri hücresi üzerinde test etmişler, çilek ve yaban mersini özlerinin servikal ve göğüs kanseri hücrelerinin büyüyüp gelişmesini önemli oranda engellediği sonucuna varmışlardır. Yine aynı çalışmada çilek ve yaban mersininden alınan fitokimyasalların timörün başlangıç aşamasını durdurduğu ifade edilmektedir. Buna ek olarak Journal of Agriculturel and Food Chemistry ‘de yayınlanan bir başka araştırmada da çileğin çok güçlü bir antioksidan( kansere karşı savaşan) özelliği olduğu gösterilmiştir.
Çilekte elajik asit vardır. 1968 ‘den bu yana yapılan araştırmalar elejik asidin antikanserojen ve antimutajen (hücre yapısının bozulmasını önleyici) etkilerinin olduğunu göstermektedir. Elajik asidin hayvanlar üzerinde yapılan deney ve laboratuvar modellerinde bazı kansorejenler tarafından oluşturulan tümörlerin gelişimini engellediği kanıtlanmıştır. Amerikan Kanser Topluluğu tarafından yayınlanan The American Cancer Society’s Guide to Complementary and Alternative Cancer Methods’ta elajik asidin gelecek vaat eden doğal bir takviye olduğu çünkü laboratuvarda sağlıklı ve normal hücrelerde hiçbir değişime yol açmaksızın kanser hücrelerinin apoptozisine (hücre ölümüne ) yol açtığı dile getirilmektedir.
Çilek Hafızanızı Güçlendirir ! Çilekteki bileşkeler beyninizle hafızanızı da koruyabilirler. Tufts Üniversitesi ‘ndeki araştırmacılarla USDA Journal of Neurosciec ‘da günlük olarak yabanmersini , çilek ve ıspanak özü tüketen hayvanların kısa vadeli hafızalarında önemli bir gelişim görüldüğünü gösteren bir araştırma yayımlamışlardır. Bu meyve ve sebze özlerini alan fareler diğerlerinden daha çabuk öğrenmişler ve motor becerileri de kayda değer düzeyde artırmıştır. Bu araştırma, meyve ve sebzelerin aslında davranış ve sinir hücrelerindeki disfonksiyonları (fonksiyon bozukluğu) tersine çevirdiğini gösteren ilk incelemedir. Bu özler aynı zamanda farelerin kan damarlarının zarar görmesini de engellemiştir. Cilt Sağlığı ve Çilek Çileğin cilde faydaları yüksek oranda C vitamini içermesinden kaynaklanır. İçerdiği yüksek oranda C Vitamini, magnezyum ve mangenez sayesinde cilt kuruluğu, zamanından önce ortaya çıkan kırışıklıklar gibi sorunları önler. Kalp Sağlığı ve Çilek Çilekte aynı zamanda antosiyaninler de mevcuttur. Antosiyaninler, kırmızı ve mor renkli sebze ve meyvelerde bulunan ve bu besinlere renk veren bir madde olup çok güçlü bir antioksidanttır. Antosiyaninler sağlıklı dokuları ve hücreleri koruyarak kalp hastalıkları ve kansere karşı önemli bir koruyucudurlar.
Michigan Üniversitesi’nce yapılan çalışmalar; antosiyaninlerin kolesterol ve kan şekerini düşürücü ve karaciğerde yağ birikimini engelleyici özelliklerinin yanında, kas ağrılarını da azalltığını göstermiştir.
İspanya’daki Salamanca Üniversitesinin yaptığı bir diğer çalışmaya gore ise; düzenli olarak çilek yemek LDL (kötü) kolesterol seviyesinin düşmesini sağlıyor.
Dikkat çekici bir diğer bilgi ise; düzenli olarak haftada 3-4 öğün çilek yiyen kadınlarda kalp krizi riskinin %32’ye kadar azaldığı yönünde araştırma sonuçları bulunuyor.
Şeker Hastalığı (Diyabet) ve Çilek Diyabet hastalarının çoğu tatlı tadı nedeniyle genellikle çilekten uzak durmayı tercih eder ancak, 1 kase çilek yüksek posa ve C vitamini içeriği ile kan şekerini dengeleyen harika bir atıştırmalıktır. Üstelik kan şekerini korkulduğu gibi yükseltmez.
Kilo Koruma ve Çilek Eğer kilo vermek ya da kilonuzu korumak istiyorsanız çileği mutlaka diyetinizde bulundurmalısınız. Bir kasesi yaklaşık 50 kaloridir ve uzun süre tokluk hissi vererek gün boyu daha az karbonhidrat tüketilmesini sağlar.
Üstelik vitamin-mineral deposu ! Kabızlık ve Çilek Kronik veya akut kabızlık için en iyi çözüm yöntemlerinden biri gün içinde gıdalardan aldığınız posa miktarını artırmak. Bol miktarda posa içeren çilek bunun için iyi bir seçim olabilir.
Kemik Sağlığı ve Çilek Çilek, kemik yapısını koruyan enzimlerin üretiminde kullanılan manganez mineralini içerir. Manganez aynı zamanda gıdalar yoluyla alınan ve kemik sağlığının korunmasında son derece önemli kalsiyumun vücut tarafından emilmesi sırasında kullanılan bir mineraldir. Biliyor muydunuz ? Bir kase çilek sadece 50 kaloridir ve yaklaşık 3 gr. lif içerir. Kalsiyum, magnezyum , fosfor, potasyum , ve C vitamininden ise oldukça zengindir.
 
Uzm.Dyt H.Banu TOPALAKCİ SALMAN

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top